Kako da naručim / pošaljem pismo od Djeda Božićnjaka?

Potrebno je, na ovom portalu, popuniti obrazac za kreiranje pisma. Klikom na veliki crveni gumb krećete u proces kreiranja pisma u tri koraka.Koliko košta pismo Djeda Božićnjaka i koliko dugo putuje?

Cijena usluge slanja pisma iznosi 49.00 KN (6,5 EUR)  i u nju je uračunata poštarina (poštanska pošiljka - prioritetno pismo). Prioritetno pismo stiže nešto brže nego obična poštanska pošiljka koja putuje do četiri dana na cijeloj teritoriji Hrvatske osim otoka.


Postoji i opcija da pismo stigne brzom poštom (kurirska služba DPD) ali cijena se tada uvećava za iznos poštarine koja košta dodatnih 35 KN (4,64 EUR) što je ukupno  84 KN (11,14 EUR).

Izuzetno, ukoliko pošiljka putuje na otoke koji s kopnom nisu povezani mostom, naplaćuje se još jedna poštanska naknada od 35 KN (4,64 EUR (naknada za otoke)) te će dostava takvog pisma koštati  119 KN (15,78 EUR) što je prilično neisplativo te kad su otoci u pitanju, preopručamo odabrati način dostave prioritetnim pismom.

Osim toga, za otoke DPD ne garantira brzu dostavu u roku od dva dana.


- Cijena video poruke Djeda Božićnjaka je 69 KN (9,15 EUR)
- Cijena dodatnog paketa usluga koji podrazumijeva Digitalni certifikat, "Elf on the Shelf", rastumačenu poruku soba Rudolph-a te printani certifikat iznosi 39 KN (5,17 EUR)


Važno! Cijene u EUR iskazane su po tečaju od 7,53450 kuna za euroŠto ako je adresa za dostavu u inozemstvu?

Ni to nije problem!
Svjesni ste da u tom slučaju ne vrijede svugdje vidljivi rokovu za isporuku (oni vrijede samo za teritorij Hrvatske).
Pismo kom je odredišna adresa u inozemstvu naručujete posve regularno s tim što ćete na stranici i za plaćanje odabrati Zastavicu i naziv zemlje odredišta. Pošto to uradite, sustav će Vam prikazati cijenu u lokalnoj valuti (npr, ako ste iz Norvešeke, u Norveškim krunama), a jedina opcija za plaćanje će biti PayPal-om.


Međutim, što ako ste Vi iz Hrvatske, a samo želite poslati pismo u inozemstvo?! 
- U tom slučaju ignorirajte sve iznad navedeno i upišite adresu u inozemstvu ne mijenjajući naziv zemlje (neka ostane Hrvatska).
Također, ukoliko je odredišna adresa u inozemstvu, nemojte koristiti opciju naručivanja brzom poštom niti plaćanja pouzećem. Tako naručene pošiljke ne mižemo poslati.

Dakle, neophodno je odabrati način plaćanja "uplatnicom" te uvećati iznos za uplatu za 15 KN ukoliko je odredišna adresa u Europi ili za 20 KN ukoliko je odredišna adresa na drugom kontinentu.
I to je sve! :)Što ako moje pismo ne stigne?

Pisma se šalju Poštom te stoga, usprkos odličnoj organizaciji i dobrom funkcioniranju poštanskog prometa u Hrvatskoj, postoji minimalna mogućnost da poštanska pošiljka zakasni ili ne stigne na odredište.
Mi smatramo da pismo treba stići za maksimalno 5 RADNIH dana te, ako pismo nije stiglo u tom roku prihvaćamo reklamaciju. Za početak, provjerit ćemo status pošiljke. Ukoliko se pismo „izgubilo“, u dogovoru s Vama, šaljemo Vam novo o našem trošku.Kada je najbolje poslati / naručiti pismo?

Bitno je da pismo stigne što ranije, da kod djeteta izazove snažan osjećaj vjerovanja u Djeda Božićnjaka, iščekivanja, preispitivanja vlastitog ponašanja (zašto je Djed Božićnjak u pismu napisao da sam bio dobar) i sl. Ako pismo stigne relativno kasno, tek nekoliko dana prije Djeda Božićnjaka, djetetu skraćujete doživljaje i dojmove te povećavate mogućnost da pismo „zakasni“, stigne poslije Djeda Božićnjaka (zbog tradicionalnih blagdanskih gužvi u poštanskom prometu) i da zbog toga "čarolija" bude uništena.
Bit je da iščekivanje Božića i Nove godine bude jednako lijepo kao i njihov dolazak.

Kako da naručim pismo kad imam više djece?

Pisma na našem servisu su, načelno, namijenjena pojedincima a ne skupini (svako pismo je uvijek u jednini) ali, već u idućem koraku, nakon što popunite pismo u jednini, imat ćete priliku da izmijeniti njegov kompletan tekst. Tom prilikom ga možete prepraviti kako god želite, pa i prebaciti ga u množinu.

Ipak, vodite računa da, ako ovo radite, morate pažljivo pročitati i ispraviti cijeli tekst (i, potom, obavezno kliknuti na gumb"sačuvaj izmjene").

 

Međutim, i pored ove mogućnosti, razmislite da za svako dijete, ipak, naručite posebno pismo jer ona su uvijek drugačija (sustav  Vas prepoznaje po IP adresi ili sesiji i uvijek Vam nudi drugačiji osnovni tekst pisma). Razlog ovome je karakter Djeda Božićnjaka koji i darove donosi svakom djetetu pojedinačno. Svako dijete je posebno i zaslužuje posebnu Djedovu pažnju.


U pismu se Djed Božićnjak obraća djetetu osobno, po imenu. Navodi njegove osobne vrline i dobra djela za koje je dijete zaslužno (to baš i nije moguće u slučaju skupine djece, makar ih bilo i dvoje) kao i dječje želje koje će Djed Božićnjak ostvariti u obliku darova ispod jelke.

 

Drugi razlog zašto biste trebali za svako dijete naručiti zasebno pismo je video poruka Djeda Božićnjaka koju, ukoliko želite i nju naručiti, ne možete ju prilagoditi množini (snimljena je u jednini i kreirana s personalizacijama za jedno dijete). Također, u sustavu imamo više različitih tipova video poruka (sa drugačijom radnjom i scenarijem) tako da, ne brinite, video poruke, također, neće biti iste.

Što je i kako se naručuje video poruka Djeda Božićnjaka?!

Video poruka Djeda Božićnjaka je personalizirani video koji objašnjava kako izgleda jedan dan u Djedovom selu.
Djete će imati priliku upoznati i Baku Božićnjak, doznati neke Djedove probleme i tajne, a Djed će mu otkriti i tajnu kako nastaje čarolija (pomoću Alkemije).

Vrhunac radnje biva kada Djed Božićnjak, listajući Veliku knjigu dobre djece, naiđe na stranicu sa fotografijom i imenom Vašeg djeteta, na kojoj, između ostalog pišu i neke vrlo osobne i točne pohvale za dijete te popis njegovih želja.


Djeca uistinu ne mogu ostati ravnodušna!Video poruka se naručuje kao dodatna usluga uz pismo Djeda Božićnjaka. Prilikom kreiranja teksta pisma, sustav će Vas upitati želite li naručiti i video poruku Djeda Božićnjaka. U slučaju da kliknete da ju želite, sustav će od Vas zatražiti da učitate i jednu portretnu fotografiju Vašeg djeteta koja će, u procesu video montaže, postati dio video poruke. Ostali podaci i informacije će se povui iz teksta pisma.


I to je sve!


Cijena ove usluge je 69 KN (9,15 EUR)
Kako da pisma i video poruke koje naručujem za svoju djecu budu različita?

Kako bi riješili problem roditelja (naručitelja) koji imaju dvoje ili više djece, kreirali smo više različitih tipova pisama, kako dvoje ili više djece ne bi dobili isti osnovni tekst pisma, međutim, svi oni koji naručuju samo jedno pismo za jedno dijete nemaju mogućnost izbora među različitim šablonima pisama.

Naručitelj, pošto izvrši narudžbinu jednog pisma tek, na kraju tog procesa, ima priliku kliknuti na dugme na kojemu piše „Naručite drugo, drugačije pismo...“ i tako dalje.
Jedino o čemu naručitelji moraju voditi  računa je da naručivanje više tipova pisama moraju izvršiti serijski, jedno za drugim. Dakle, mora se voditi računa da ne istekne dvadesetominutna sesija jer će, u tom slučaju, sustav opet krenuti od prvog tipa pisma.

Isto je i sa video porukama Djeda Božićnjaka.Čemu služi ono što liči na QR kôd, a nije QR kôd, u zaglavlju svakog pisma Djeda Božićnjaka?

Od ove sezone SVA pisma Djeda Božićnjaka, u svom zaglavlju, imaju ovaj posebno interesantan enigmatski widget koji, iako liči na QR kod – a on to nije, ali ga jeste potrebno „dekodirati“.
U pitanju je ztv „Tilt to read“ widget u kome se nalaze „skriveni“ djetetovi (adresni) podaci. Bit će jako interesantno naći način kako pročitati  što piše u widgetu. Pustite dijete (ukoliko je dovoljno veliko da zna čitati) da se pomuči (to su „slatke muke“), a suština je, odat ćemo Vam, da list papira pogledate pod jako oštrim kutom, npr iz pravca potpisa Djeda Božićnjaka, i uočit ćete tekst pohvale te imena i prezimena djeteta. Zatim, ako zarotirate papir za 90 stupnjeva i opet pogledate iz oštrog ugla, uočit ćete svoju tj. djetetovu adresu.
Ako i dalje ne ide, u Google ukucajte „Tilt to read“ pa će Vam se samo reći :)Čemu služe QR kôdovi u zaglavlju pisma Djeda Božićnjaka?!

Ukoliko uz pismo naručite i neku od dodatnih usluga koje se dostavljaju linkom (npr. video poruka Djeda Božićmjaka ili Digitalni certifikat kojim se potvrđuje jako visok stupanj „dobrote“ Vašeg djeteta), u QR kodu (ili kodovima) nalazit će se linkovi za prikaz istih.

Zamislite taj trenutak, kada nakon što jenja ushićenje i uzbuđenje vezano za činjenicu da mu/joj je pisao Djed Božićnjak, uslijedi još jedno (ili dva) slična.
Mudro sa ovim! Pravite se i Vi naivni da ne znate čemu služe ti QR kodovi i na taj način produljite radost i veselje. Verujte nam, bit će punozabavnije ako dijete tek nakon nekoliko dana (ili bar nekoliko sati) sazna da mu je Djed Božićnjak poslao i video poruku ili još nešto.

Ako dijete u istom trenutku prezatrpate hrpom informacija i materijala, bit će utoliko više zbunjeno. Pustite ga da uživa danima, a ako naručite i tzv. „Dodatni paket usluga“ imat ćete dovoljno različitih i zanimljivih fora i materijala da ćete, doslovce, dva tjedna, svakog dana, imati po jedno iznenađenje od Djeda Božićnjaka ili nekog njegovog pomagača-vilenjaka, za svoje dijete! Bit će ovo najuzbudljiviji zimski blagdani ikada!

Napomena: QR kôd u zaglavlju imaju samo ona pisma uz koje je naručena i video poruka Djeda Božićnjaka i/ili Dodatni paket usluga. Dakle, ukoliko niste naručili i video uz pismo, pismo neće imati ovaj element.
QR kôd se, poput „većeg rođaka“ koga viđate na svakom trgovačkom računu, čita skeniranjem kamerom mobitela ili tableta.
Da biste „skenirali“ QR kôd najčešće je potrebno samo uključiti kameru uređaja i uperiti ju izravno u QR kôd, nakon čega će će se na zaslonu prikazati video poruka Djeda Božićnjaka ili će se očitati Digitalni certifikat (ovisi kog je tipa dotični QR kôd.)

Izuzetno, na nekim uređajima (naročito na starijim modelima) je potrebno instalirati besplatnu aplikaciju „Čitač QR kodova“ kako bi skeniranje QR kôda bilo uspješno.
Takođet, možete se poslužiti i aplikacijom Viber koja u sebi ima ugrađen čitač QR kodova do kojeg ćete doći klikom na …/tri točke „JOŠ“ u donjem desnom kutu, a zatim na ikonicu QR kôda u gornjem desnom kutu zaslona.
Hoću li dobiti i CD disk?!

Ne, CD / DVD tehnologija je odavno zastarela i prevaziđena. Pitanje je, biste li i imali gdje staviti CD, a svakako će najveći broj pregleda ovog videa biti na smartphone mobitelu koji nema CD rom.
Video se isporučuje poveznicom (linkom) koji se nalazi u QR kôdu koji je otisnut u zaglavlju pisma. Dakle, u kuverti sa pismom, a ne u emailu kao što je to bio slučaj do prošle sezone kada QR tehnologija nije bila toliko odomaćena (danas QR kod dobijete na računu svaki put kada odete u kupnju).A čemu služi hologramska naljepnica?

Hologramima se štite originali i poanta je da se njima stvori razlika između originala i kopije ali, nije nam to na prvom mjestu! Hologram je tu, prije svega, da bi djeci bio zanimljiv, a priznat ćete da njegova 3D dubina stvarno je interesantna kao i njegov sjaj i odbljesak. Jedan mali Matej je svom tati objašnjavao kako „Djed Mraz ima specijalne bojice kojima je obojio ovaj dijelić pisma, a kakve, inače, ni ne postoje...“ Zamislite samo njegov doživljaj ovog sićušnog detalja koji ne čini ni 0,5% ukupnih dojmova koji stižu u toj „čarobnoj“ kuverti!A kako čarolija miriše?!

Što!? Niste znali da svaka čarolija, osim što svjetluca, i miriše?! - Svašta!
Evo ovako: Kuverta svakog Djed Božićnjakovog pisma miriši što njegovu pismu daje jednu posve novu dimenziju!
Znate onaj miris bakinih božićnih medenjaka što bude one najljepše uspomene iz djetinjstva... To je neki „jestiv“ miris marcipana, cimeta, narandže, meda, pa čak i borovih iglica tamo negdje u dalekoj pozadini... Vježbajte svoj osjećaj mirisa i odgonetnite koje sve mirise krije mirisna nota parfema „Christmas“ kojim je kuverta namirisana.
Uživajte u ovoj mirisnoj čaroliji. Miris nije tu samo da bi mirisao već da biste taj miris odgonetnuli i kako bi u djetetovu pamćenju stvorio trajan utisak tako da, kada god u budućnosti osjeti miris blagdanskih medenjaka, evocira lijepu i dragu uspomenu iz djetinjstva: „Znate ono kad mi je Djed Mraz poslao pismo“ :)
A što je Rudolphova rika?!

U kuvertu sa pismom Djeda Božićnjaka, osim čarolije, može stati  i prava-pravcata sobovska rika!

A jeste li znali za onu foru sa rikom soba Rudolpha koja može stići u kuverti sa pismom Djeda Božićnjaka?
Da, u tu „čarobnu kuvertu“ koja stiže klasičnom, prioritetnom poštom, može stići i pravo-pravcato rikanje soba Rudolpha!
Da biste čuli Rudolphovu riku koja, tek da znate, nije puko rikanje već poruka za Vaše dijete, ali na jeziku sobova, bit će Vam potreban bilo koji smartphone sa kamerom kojom ćete skenirati QR kod sa audio porukom. Da, jasno nam da nećete razumjeti šta Vam Rudolph riče, ali zato je tu patuljak  Žutobradić koji zna tumačiti jezik sobova i koji će Vam na listu papira ispisati sve što je Rudolph imao reći. Ali, tu „mukama“ nije kraj. Patuljak Žutobradić ne govori štokavskim hrvatskim već samo čakavskom i kajkavskom varijantom, pa ćete i jegovo tumačenje, možda, još, dodatno morati tumačiti. Srećom, kajkavski i čakavski su, kud-i-kamo, razumljiviji od rikanja :)
A kako do ove zanimljive fore sa Rudolphovim rikanjem?  - Jednostavno, samo uz pismo Djeda Božićnjaka naručite i „Dodatni paket usluga“ u kome se pored svega onoga nalazi i Rudolphovo rikanje sa tumačenjem.

Ali, tek da znate, ovo ni nije najjača fora iz Dodatnog paketa usluga. Bit će tu još i „Elf on the shelf“ (sedam porukica vilenjaka Tintilinka) i hi-tech Digitalni certifikat.Što je "ono" u zaglavlju pisma Djeda Božićnjaka?


To je tzv. blizugletka - danas posve rijetka enigmatska zagonetka!

Može se još zvati i „Tilt to read“ widget, a njome Djed Božićnjak ukrašava zaglavlje svakog pisma koje napiše nekom djetetu, a „tajna“ ove zagonetke je u tome što je personalizirana!
Doživite ju kao zabavnu igru detekcije. Promatrajući ju „golim okom“ doista je preteško ili, čak nemoguće, odgonetnuti njen sadržaj ili poruku.
Neka se Vaše dijete zabavi istražujući načine kako da uoči tekst svog imena i adrese. Zabava je to onakva kakvu oni danas nemaju priliku imati, ali roditelji zasigurno znaju kako se ona riješava, osim ako su baš mlađi – u tom slučaju pitati bake ili djedove za pomoć!
Za neupućene, „Tilt to read“  widget se „dešifrira“ tako što jako iskosite papir i pogledate grafiku iz vrlo oštrog kuta.
Nekad se ovo crtalo rapidografima, tušem na hameru, pa sesnimalo repro-kamerom te odlazilo u tisak iz kog je izlazilo na recikliranom papiru ondašnjih popularnih enigmatskih magazina.
Napomena: Svako pismo Djeda Božićnjaka sadrži „Tilt to read“ widget.

Pogledajte na sliku iznad iz pravca konektora za punjač (ako ovo gledate na mobitelu),
a zatim rotirajte uređaj za 90 stupnjeva vodoravno, i razotkrićete tajnu koju nosu adresni widget - pletenica